Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Tarjolla on upea tilaisuus tutustua beniniläiseen ja togolaiseen elämänrytmiin ja uskonnollisuuteen!

SUOL ry järjestää matkan yhdessä suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen Villa Karon kanssa. Grand-Popon kylässä Beninissä sijaitsevan kulttuurikeskuksen päämääränä on parantaa suomalaisten kulttuurivaikuttajien Afrikka-tietämystä sekä tukea Suomen ja Beninin välistä kulttuurivaihtoa. Vuodesta 2000 lähtien Villa Karossa on työskennellyt stipendiaattina vuosittain noin 30 suomalaista taiteilijaa ja tutkijaa.

Matkan teemoina ovat muun muassa animistinen vodou-uskonto, länsiafrikkalainen kristillisyys sekä orjuuden historia. Matkanjohtajana ja asiantuntijaluennoitsijana matkalla on mukana FT Liisa Väisänen, joka on ollut Villa Karossa aiemmin myös stipendiaattina ja tuntee paikalliset olosuhteet. Lisäksi matkalaisten tarpeista huolehtii Villa Karon ystävällinen henkilökunta paikallisen johtajan Kwassi Akpladokoun ja suomalaisen CIMO-harjoittelijan johdolla.


Kevään aikana matkalle lähtijöille järjestetään Helsingissä orientoiva luentotilaisuus, jossa paikallisista olosuhteista ja Beninin ja Togon uskonnollisesta kentästä kertovat Villa Karon toiminnanjohtaja Linnea Olamo ja FT tutkijatohtori Kati Mikkola.

Alustava ohjelma

Ma 9.6.    

7.35 Lähtö Helsingistä.
20.00 Saapuminen Beninin suurimpaan kaupunkiin Cotonouhun, vastassa Villa Karon henkilökuntaa. Majoittuminen hotelliin (Le Prince), illallinen (vapaaehtoinen).

Ti 10.6.   
Aamupäivä: Kirjautuminen ulos hotellista ja mahdollisuus vaihtaa tai nostaa rahaa. Retki Ganviéen, ”Beninin Venetsiaan”. Matkalla poikkeamme käsityökeskuksessa, jossa on hyvä valikoima muun muassa afrikkalaisia naamioita. Ganvié on Nokoué-järven päälle rakennettu kylä, jossa asuu noin 20 000 ihmistä. Kylässä ei ole lainkaan maata, vaan ihmiset liikkuvat paikasta toiseen veneillä. Tofinu-kansa perusti kylän 1500–1600-luvulla paetakseen orjakauppaa – Dahomeyn orjakauppaa harjoittaneella heimolla oli nimittäin uskonnollinen tabu, joka kielsi ylittämästä vettä. Tämän vuoksi järven keskellä oleva matalikko oli turvallinen paikka asettua asumaan.

Iltapäivä: Saapuminen Grand-Popoon, tervetuliaismaljat Villa Karossa. Majoittuminen: osa majoittuu Villa Karoon, osa läheiseen hotelli Aubergeen. Villa Karo ja hotelli Auberge sijaitsevat Guineanlahden rannalla, ja niistä avautuu huikea näkymä aavalle merelle. Vastarannalla on Antarktis! Rannalla kalastajat vetävät yhteisvoimin saalista maihin.

Ke 11.6.
Aamupäivä: Vodou-luento Villa Karossa. Vodou on yksi Benin virallisista valtionuskonnoista kristinuskon ja islamin ohella. Retki Possotomèen, jossa lounas. Rannikolla sijaitseva Possotomè on kuuluisa mineraalivedestään ja kala-aterioita tarjoavista ravintoloistaan. 
Iltapäivä: Paluu Villa Karoon. Tanssitunti, tutustuminen afrikkalaiseen tanssiin, joka on olennainen osa vodou-rituaaleja.

To 12.6.   
Koko päivä: Retki Ouidahiin.
Ouidah on ollut yksi Länsi-Afirkan suurimmista orjasatamista 1600-luvulta 1800-luvulle. Historiasta muistuttaa nykyään sekä historiallisen museon kokoelmat että orjuuden muistomerkit. Orjatien päässä meren rannalla on muistomerkkinä ”portti, jolta ei ole paluuta”. Tältä rannalta alkoi lähes miljoonan ihmisen matka yli Atlantin. Ouidahissa asuu nykyään noin 75 000 ihmistä. Heistä monilla on kaksi uskontoa: he ovat katolisen kirkon jäseniä ja harjoittavat vodouta. Kaupungin katolisen kirkon vieressä sijaitsee Python-temppeli, jossa palvotaan pyhiä python-käärmeitä. Rohkeimmat voivat ottaa pythonin kaulalleen – papin mukaan vaaraa ei ole, ovathan käärmeet pyhiä. Python-temppelissä on vieraillut aiemminkin arvovaltaisia vieraita, kuten Paavi Johannes Paavali II. Ouidah on yksi tärkeimpiä vodou-uskonnon keskuksia koko maailmassa. Pyhässä metsässä on mahdollisuus tutustua muun muassa vodoun historiaan ja vodou-jumalten patsaisiin.

Pe 13.6.
Aamupäivä: Tutustuminen Grand-Popon katoliseen kouluun ja katoliseen kirkkoon, papin tapaaminen.
Iltapäivä: Osallistuminen evankeliseen jumalanpalvelukseen (Assemblée de Dieu), papin tapaaminen. Beninissä toimivista kristillisistä kirkoista katolinen kirkko on jäsenmäärältään suurin. Viime aikoina suosiota ovat kuitenkin kasvattaneet afrikkalaiset kirkot, jotka ovat luonteeltaan karismaattisia.

La 14.6.
Aamupäivä: Grand-Popon toripäivä, vapaata aikaa ja kiertelyä torilla.
Ilta: Illallinen Villa Karossa.

Su 15.6.
Koko päivä: Retki Abomeyhin ja Dassaan, yöpyminen Auberge de Dassassa.
Sisämaassa sijaitseva Abomey oli aikoinaan Dahomeyn kuningaskunnan pääkaupunki, josta organisoitiin mittavaa orjakauppaa. Abomeyn kuninkaanpalatsi kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Ma 16.6.
Koko päivä: Tutustuminen Dassaan ja Okpáan, paluu Grand-Popoon illalla. Dassan kaupunki on tunnettu sekä kirkoistaan että moskeijoistaan. Neitsyt Marian ilmestymispaikka on kristityille tärkeä pyhiinvaelluskohde. Okpá puolestaan on pikkukylä, jossa on muun muassa oma kuningas. Kylään mennään jokea pitkin pirogue-paatilla (virtahepoja saatetaan nähdä).

Ti 17.6.
Vodou-seremonia jossakin läheisessä kylässä ja mahdollisuus tutustua Villa Karon museon vodou-esineistöön (tänä tai jonain toisena päivänä).
Erilaisia vodou-seremonioita järjestetään jatkuvasti eri kylissä, mutta niiden ajankohtaa
on vaikea tietää etukäteen. Matkan aikana pyritään järjestämään tilaisuus päästä
seuraamaan vähintään yhtä vodou-seremoniaa.
   
Ke 18.6.
Koko päivä: Retki Beninin naapurimaahan Togoon ja sen pääkaupunkiin Loméen.
Loméssa sijaitseva Akodéssewan fetissitori on Länsi-Afrikan tunnetuin vodou-tori, Tori on erikoistunut lääkinnässä ja rituaaleissa käytettävien esineiden myyntiin.

To 19.6.
Iltapäivä: Zangbetó-esitys. Vodou-uskontoon kuuluvat zangbetó-kultit esittelevät nykyään taitojaan sekä kyläjuhlissa että turisteille suunnatuissa esityksissä. Zangbetó-esityksessä nähdään, miten henget liikkuvat.

Pe 20.6.
Aamu: Lähtö Grand-Poposta. Retki Beninin pääkaupunkiin Porto-Novoon, jonka 300 000 asukkaasta suurin osa on muslimeja. Porto-Novossa on monenlaista nähtävää, muun muassa runsaasti moskeijoita ja hyvä etnografinen museo. Siirtyminen päivän aikana Cotonouhun.
23.55    Lähtö lentokoneella Cotonousta.

La 21.6.
14.50     Paluu Helsinkiin    

Opintomatkalle otetaan mukaan 10 henkilöä. Matkalaisilta vaaditaan rentoa ja uteliasta asennetta, huumorintajua ja halua ymmärtää, miten asiat hoituvat länsiafrikkalaisittain. Osa luennoista ja opastuksista on suomeksi, osa englanniksi. Benin ja Togo ovat Ranskan entisiä siirtomaita, joten ranskan kielen taidosta on matkalla hyötyä, mutta se ei toki ole välttämätöntä.   

Lähtijöistä puolet majoittuu Villa Karossa ja puolet läheisessä hotelli Aubergessa. Majoitusolosuhteet ovat paikallisilla mittapuilla hyvät, mutta ilmasto- yms. olosuhteiden vuoksi lähtijöillä tulisi olla hyvä perusterveys.

Lentokenttäkuljetuksissa ja retkillä matkalaisten käytössä on Villa Karon oma pikkubussi, jonka kuljettajana toimii luotettava ja kaikin puolin ihana Alphonse.

Matkan hinta on noin 2870 euroa /henkilö.

Hintaan sisältyy:
- viisumit
- lennot Helsinki–Cotonou–Helsinki (välilasku todennäköisesti Pariisissa)
- lentokenttäkuljetukset
- majoitus yhden- tai kahden hengen huoneissa
- aamiainen päivittäin ja muut ruokailut retkien yhteydessä
- ohjelman mukaiset retket ja bussikuljetukset
- luennot
- matkanjohtajan sekä paikallisen Villa Karon henkilökunnan apu ja asiantuntijuus

Hintaan ei sisälly:
- matkavakuutus ja peruutusturva
- rokotukset ja malarialääkkeet

Hinnat on laskettu 5.10.2013 hintojen mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä. Tilanteesta riippuen järjestämme korvaavaa ohjelmaa.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut 4.12. mennessä: kati.m.mikkola(at)helsinki.fi.