Valikko Sulje

Opintomatka Etelä-Koreaan 2024

Temppeli liikenteenjakassa Etelä-Koreassa.

Opintomatka Etelä-Koreaan
5.–15.6.2024

Matkan aikana perehdytään laajasti korealaiseen kulttuuriin, yhteiskuntaan ja uskontoihin, K-pop -fanikulttuuria unohtamatta. Maan suurimmat uskonnot ovat kristinusko ja buddhalaisuus ja maassa on lukuisia buddhalaisia luostareita ja temppeleitä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Myös maailman suurin kirkko Yoido Full Gospel Church sijaitsee Koreassa. Kungfutselaiset perinteet elävät maassa ja monet buddhalaiset myös yhdistävät uskontoonsa samanismia.

Alustava matkaohjelma

Ke 5.6.

Finnairin lento Souliin klo 17.30

To 6.6. Soul

Saapuminen Souliin lentoasemalle klo 11.20. Kuljetus (noin 1,5 h) Soulin keskustaan, jonne saavutaan noin klo 14.30. Soul on Korean tasavallan pääkaupunki ja kaupungissa on asukkaita yli 10 miljoonaa. Soulin metropolialueella asuu noin 27 miljoonaa ihmistä eli noin puolet Korean tasavallan väestöstä. Alue on yksi maailman suurimmista metropoleista. Kaupungin historiallinen keskusta on Jung-gun kaupunginosa Han-joen pohjoispuolella. 

Lounas, jonka jälkeen nousemme köysiradalla Namsan-vuorella olevalle Soulin tornille. Torni on Korean ikoninen maamerkki, jonka observatorioista näemme esteettömän näkymän koko kaupunkiin. Kuljetusten yhteydessä myös kaupunkikiertoajelua. Majoittuminen Courtyard Marriott Namdaemun -hotelliin **** (4 yötä)

Pe 7.6. Soul 

Aamupäivällä vierailemme Yoido Full Gospel -kirkossa. Seurakunta on Etelä-Korean suurin ja siinä on noin 480 000. Jatkamme matkaa Saenamteon katoliselle kirkolle ja edelleen Bongeunsa-temppeliin. Tämä Sudo-vuoren rinteellä sijaitseva buddhalaistemppeli on peräisin 8. vuosisadan lopulta. Buddhalaisuus tukahdutettiin Joseon-dynastian aikana, ja temppeli purettiin. Kuningatar Munjeong poisti kiellon 1500-luvlla, ja Bongeunsa oli zen-lahkon päätemppeli vuodesta 1551 aina vuoteen 1936 asti. Temppelissä on 3479 buddhalaista pyhää kirjoitusta.  

Lounaan nautimme Gwangjangin torilla, joka on yksi Aasian kiinnostavimmista toreista. Tori on toiminut yli 100 vuotta ja on nykyään yksi Korean suurimmista perinteisistä toreista, jolla myydään kaikkea laatusilkistä ja lakanoista käsitöihin ja matkamuistoihin. Maistelemme korealaista katuruokaa, mm. mungopapu-pannukakkuja ja tulisia riisikakkuja.

Iltapäivällä siirrymme toisenlaisiin tunnelmiin. Korealainen pop-musiikki, K-pop, on noussut maailmanlaajuiseen suosioon muutamassa vuosikymmenessä. Ensimmäisten joukossa mm. rap-artisti PSY:n esittämä Gagnam style. K-popissa visuaalisuus ja omaleimainen fanikulttuuri ovat isossa osassa musiikin lisäksi. Käymme K-pop star -kadulla Gagnamissa, jossa symbolikuvat kuuluisista K-pop bändeistä on painettu ihmisen kokoisiin karhunukkeihin.

La 8.6. Soul

Tutustuminen Souliin ja sen nähtävyyksiin kaupunkikierroksella. Ensimmäinen tutustumiskohteemme on Gyeongbokgungin keisarillinen palatsi. Se on suurin, kaunein ja merkittävin Joseon-dynastian rakennuttamasta viidestä palatsista. Palatsi rakennettiin vuonna 1395. Joseon-dynastia on korealaisista dynastioist viimeinen ja pitkäikäisin ja se hallitsi kuningaskuntaa Korean niemimaalla vuosina 1392-1910. Palatsialue tuhoutui lähes täysin japanilaismiehitysten aikana, ja Korean sodassa 1950–53 tuhoa tuli lisää. Noin 40 hehtaarin alue on nykyään kuitenkin korjattu entiselleen. Palatsin sisällä sijaitsee Korean kansallinen kansallismuseo. Museon näyttelyn käsittelee Korean kansan historiaa Joseon-dynastian päättymiseen asti, kyläelämää ennen nykyaikaa sekä korealaisen kulttuurin muinaisia yhteyksiä konfutselaisuuteen ja sitä, miten ideologia synnytti tapoja, jotka säilyvät nykyäänkin. Museossa on muun muassa kuoppia, joista valmistetaan kimchi-patoja, riisin säilytyssuojia, pagodeja ja jumalanpalvelukseen liittyviä esineitä, kuten henkipylväitä ja kiviröykkiöitä.

Gyeongbokgungin palatsin lähellä sijaitsee Bukchong Hanokin kylä, jossa on satoja perinteisiä hanok-taloja Joseon-dynastian ajalta. Kylä on erittäin hyvin säilynyt ja antaa hyvän kuvan siitä, mitä elämä oli Koreassa 600 vuotta sitten. Hanokeissa on nykyään ravintoloita, teehuoneita, majataloja ja kulttuurikeskuksia, mutta myös paikallisten koteja.

Seuraavaksi vierailemme Jogyesa-temppelissä, joka on Korean buddhalaisuuden keskus ja päätemppeli. Temppelin juuret ulottuvat 1200 vuoden taakse mestari Douiin, joka toi zenin Koreaan Kiinasta 9. vuosisadalla. Temppeli perustettiin 1300-luvun lopulla, Joseon-dynastian alussa. Temppelin pääpihalla kasvaa kaksi 500 vuotta vanhaa puuta, valkoinen mänty ja kiinalainen oppipuu (japanilainen pagodipuu). Temppeli on Bongeunsa-temppelin ohella toinen Buddhan syntymäpäivien ankkuripaikoista. Lähellä sijaitsee turistien suosima Isadongin kaupunginosa, jossa on traditionaalisia teehuoneita, antiikkiliikkeitä ja perinteisiä käsityöliikkeitä.  Lounas päivän aikana. 

Su 9.6. Koreoiden raja-alue (DMZ)

Kokopäiväretki (ajomatka n. 1,5h) Soulin pohjoispuolella sijaitsevalle Koreoiden väliselle raja-alueelle. Neljä kilometriä leveä ja 250 kilometriä pitkä demilitarisoitu vyöhyke (DMZ) jakaa Korean niemimaan kahtia. Etelä- ja Pohjois-Korean välillä ei ole varsinaista rauhansopimusta, vaikka aselepo maiden välillä solmittiin jo vuonna 1953. Saavuttuamme Imjingak-puistoon, siirrymme shuttle-busseihin (jos ryhmän koko min. 30 henkilöä, jatkamme omalla bussilla). Vierailemme Doran observatoriossa, josta näemme kiikareilla demilitarisoidulle alueella ja Pohjois-Korean propagandakylään. Käymme mm. ystävyyden sillalla ja asemalla, joka rakennutettiin odottamaan Koreoiden välisen rajan avautumista sekä tunnelissa, jonka Pohjois-Korea aikoinaan kaivoi hyökätäkseen Etelä-Koreaan. 

Lounas päivän aikana. Nautimme korealaista Shabu-shaua eli fondueta muistuttavaa ruokaa, jossa on ohueksi viipaloitua lihaa, tofua ja kasviksia. Passi mukaan retkelle. Illalla vapaata aikaa, jolloin voi piipahtaa esimerkiksi hotellin lähellä sijaitsevalla Namdaemunin markkinoilla. 

Ma 10.6. Punggi ja Andong

Aamiaisen jälkeen jätämme Soulin ja ajamme noin neljän tunnin matka Punggiin. Kaupunki tunnetaan ginsengjuuren viljelystä. Kiinalaiset ja korealaiset huomasivat ensimmäisinä ginsengin terveyttä edistävät ominaisuudet. Koreassa ginsengiä on käytetty sairauksien ehkäisyyn jo yli 5 000 vuotta. Punggin ginsengmarkkinoita on pidetty lähes 60 vuoden ajan ja ne kuuluvat maailman suurimpiin. Tarjolla on erilaisia ginseng-tuotteita ja ruokia. Ginseng on rohdoskasvi, jota käytetään mm. sairauksien ehkäisyyn ja elinvoiman lisäämiseen. Sitä käytetään mm. teessä ja energiajuomissa. Markkinat houkuttelevat ostajia kaikkialta maailmasta ja ovat ainutlaatuinen elämys.

Lounaan jälkeen jatkamme matkaa tunnin verran Yeongjyyn, jossa vierailemma Sosuseowon konfutselaisessa koulussa. Sosuseowon on vanhin, yksityinen uuskonfutselainen akatemia. Sen perusti alun perin vuonna 1542 konfutselainen tutkija Ju Sebung. Josen-dynastiaa hallitsi Korean niemimaalla 1392-1910 ja heidän aikakaudellaan buddhalaisia vainottiin. Monet temppelit suljettiin ja rakennukset muutettiin toisenlaiseen toimintaan. Sosuseowon oli alun perin buddhalainen temppeli, josta myöhemmin tuli yksityinen akatemia. Se onnistui säilyttämään vainon aikana suurimman osan vanhoista rakenteistaan. Sosuseowon on nimetty Etelä-Korean kansallisaarteiden listalle ja vuodesta 2019 akatemia on ollut Unescon maailmanperintöluettelossa.

Retki jatkuu Andongin idylliseen kaupunkiin, jossa käydään Hahoen kylässä, joka on rakennettu korealaisen feng shuin, pungsun, mukaan ja tämän vuoksi ylhäältä katsottuna kaupunki muistuttaa lootuksen kukkaa. Joenmutkan alavaan maastoon 1500-luvulla perustettu kylä on yksi harvoista alkuperäisessä kunnossa säilyneitä, perinteisistä korealaisista kylistä. Nakdonggang-joen ympäröimässä kylässä asuu Pungsanin Ryu-klaanin jälkeläisiä, jotka muodostavat edelleen 70% kyläläisistä. Englannin kuningatar Elisabet IiIja Yhdysvaltin presidentti George W. Bush ovat vierailleet kylässä. Kylässä on monia kulttuuriaarteita ja sen on Unescon maailmanperintöluettelossa. Kylästä nousemme Buyongdaen kalliolle, josta avautuu näkymä kylään. Majoittuminen Andongissa hotelli Richell *** (1 yö). Illallinen.

Ti 11.6. Gyeongju – shamaaninkuninkaiden valtakunta

Noin kahden tunnin ajo Gyeongjuun, joka on noin 300 000 asukkaan kaupunki ja muinaisen Silla-kuningashuoneen (57 eaa – 935 jaa) pääkaupunki. Mahtavimmillaan kaupunki oli 600-700 -luvuilla. Gyeongju on Etelä-Korean maagisimpia matkakohteita: muinaisten shamaanikuninkaiden valtakunta, josta nykyinen Korea sai alkunsa. Kauniissa pikkukaupungissa riittää koettavaa muinaisista hautakummuista kulta-aarteisiin ja ruokapöytiin. Korealaiset ovat syystäkin ylpeitä Gyeongjun alueesta ja kuvailevat sitä suureksi museoksi avoimen taivaan alla. Valtaosa löydöistä ja raunioista on peräisin muinaisen Silla-dynastian ajoilta. Silla-dynastia hallitsi Koreaa lähes 1 000 vuotta, ja Gyeongju toimi pitkiä aikoja pääkaupunkina.

Kaupunkiin saavuttuamme vierailemme Tumuli Parkin ulkoilmamuseossa, jossa on yli 20 kuninkaallista hautakumpua, joista suurimmat ovat 20 metriä korkeita. Kummut on pystytetty 300–500-luvuilla ja niistä jokaiseen on haudattu muinaisen Silla-valtakunnan shamaanikuningas. Kuninkaiden uskottiin saavan apua sotimiseen mahtavilta luonnonhengiltä, joihin heillä oli shamaaneina suora yhteys. Kuoltuaan kuninkaat puettiin kultaan ja haudattiin kumpujen suojiin, kuin takaisin maaäidin mahaan, josta he olivat aikoinaan syntyneetkin. Osa ruohopeitteisistä kummuista on kupolin muotoisia maakumpuja, toiset taas kurpitsan tai puolikuun muotoisia. Kuuluisin kummuista on Taivaallisen hevosen hauta, jossa on siivekästä hevosta muistuttava seinämaalaus. Vierailulla kuulemme myös nykypäivän hautaamiseen ja hautajaisiin liittyvistä traditioista ja tavoista. 

Seuraavaksi vierailemme Unescon maailmanperintölistalla olevassa Bulguksan temppelissä. Korean tärkeimpänä historiallisena nähtävyytenä pidetysä temppelissä on ainutlaatuisia puukoristeluja maalauksia. Temppeli sijaitsee Toham-vuoren rinteellä ja on korealaisen buddhalaisuuden päätemppeli. Pienempi temppeli on vuodelta 528 ja nykyinen, suurempi temppeli on rakennettu 751. Jatkamme matkaa noin 4km Seokguramin luolalle, jossa on yksi maailman kuuluisimmista buddha-patsaista, lootuksenlehdellä istuva 3,5-metrinen Buddha. Luolaa pidetään yhtenä tärkeimmistä buddhalaisista monumenteista koko Pohjois-Aasian alueella.

Donggungin palatsi ja Woljin lampi olivat Sillan kuningashuoneen kruununprinssin käyttämä toinen palatsi. Se toimi myös juhlapaikkana tärkeille kansallisille tapahtumille ja arvovieraille. Soikeanmuotoinen lampi rakennettiin vuonna 674 ja sisältää kolme pientä saarta. Lounas ja illallinen päivän aikana. Majoittuminen hotelli Commodore **** (1 yö).

Ke 12.6. Busan

Aamiaisen jälkeen ajamme noin tunnin verran Busanin rantakaupunkiin. Busan on maan kaakkoisosassa Japaninmeren ja Koreansalmen rannalla. Se on maan toiseksi suurin kaupunki 3,6 miljoonalla asukkaallaan. Busanisa on Etelä-Korean suurin ja maailman viidenneksi suurin konttisatama. Tutustumme kaupunkiin kaupunkikierroksella, jonka aikana nähdään mm. Haeundaen valkohiekkainen ranta ja Haeundaen markkinat. Vierailemme myös Haedong Yonggungsa-temppelissä(1376), joka tuhoutui Japanin tunkeutuessa maahan vuosina 1592–98, mutta se rakennettiin uudelleen 1930-luvulla. Useimmat temppelit Koreassa sijaitsevat vuorilla, mutta Busanissa temppelit ovat kallioilla, meren rannalla.  

Kierroksen päätteeksi tutustumme korealaiseen kylpyläkulttuuriin Busanin Spaland-kylpylässä, jossa on kuumavesialtaita, korealaisia saunoja ja hierontapöytiä. Lounas ja illallinen päivän aikana. Majoittuminen hotelli Avani Central **** (1 yö).

To 13.6. Busan

Aamupäivällä ajamme Yougdusan vuorelle, jossa sijaitsee kaupungin tunnusmerkki, 118 metriä korkea Busanin torni. Tornista avautuvat upeat näkymät merelle ja alas kaupunkiin. Sanotaan, että kirkkaalla säällä voi nähdä Japaniin asti. Jatkamme matkaa Korean suurimmalle kala- ja äyriäistorille, Jaglachi kalatorille, jonne kalastajat tuovat aamuvarhain saaliinsa myyntiin. Torilla myydään sekä tuoretta että kuivattua kalaa. Retken päätteeksi pyörähdämme BIFF-kadulla, joka on kuuluisa Busanin kansainvälisistä elokuvafestivaaleista. 428 metriä pitkä katu on jaettu Tähtien kaduksi ja Festivaali-kaduksi ja on täynnä ensiluokkaisia teattereita, liikkeitä ja vapaa-ajanviettopaikkoja. Lounas.

Iltapäivällä käymme Gamcheon kulttuurikylässä, joka sai alkunsa 1950-luvulla, kun Korean sodan pakolaiset rakensivat hökkelikylänsä Busanin vuorten juurelle. Etelä-Amerikan faveloita muistuttava kaupunginosa pysyi vähäosaisena aina 2000-luvulle asti, jolloin Etelä-Korean hallitus päätti lanseerata Gamcheonista ”Busanin Macchu Picchun”. Kylä muodostuu lukuisista legomaisista, värillisistä taloista, jotka on rakennettu portaikkomuotoon rannikkovuoren juurelle.

Kuljetus Busanin rautatieasemalle, josta lähdemme 3 tunnin junamatkalle Souliin. Soulissa kuljetus hotelliin ja majoittuminen hotelli Courtyard Marriott tai vastaava (1 yö).

Pe 14.6. Soul

Aamiaisen jälkeen ajamme Leeumin taideuseolle, joka koostuu nykytaiteen ja perinteisen korealaisen taiteen osista. Lounaan jälkeen kuljetus Dongdaemunin markkina-alueelle, josta palaamme takaisin hotellille, jossa lyhyt levähdys. Klo 18 kirjautuminen ulos hotellista ja kuljetus Soulin lentokentälle, josta Finnairin lento Suomeen klo 21.40. Saapuminen Helsinkiin klo 05.30 (15.6.)

Matkan hinta 3315 €/henkilö jaetussa jaetussa kahden hengen huoneessa (32 osallistujaa) tai 3410 €/henkilö (28 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 775 €. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy

  • Finnairin lennot Helsinki – Soul -Helsinki turistiluokassa
  • 23 kg ruumaan menevää matkatavaraa ja 8 kg käsimatkatavaraa
  • Lentokenttäkuljetukset Soulissa
  • Lentokenttäverot ja paikalliset verot
  • Majoitus 2-hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa hotelleissa tai vastaavissa
  • Myöhäinen uloskirjautuminen viimeisenä matkapäivänä
  • KTX express junalippu Busan-Soul, istumapaikka standard-luokassa
  • Matkatavaroiden kuljetus Busan-Soul
  • 8 aamiaista, 8 lounasta ja 4 illallista
  • Ohjelma, kuljetukset, retket ja sisäänpääsymaksut ohjelman mukaisesti
  • Englanninkielisen paikallisoppaan palvelut
  • Kuulokkeet opastusten aikana

Hintaan ei sisälly

  • Istumapaikkavaraukset lennoille, saatavissa lisämaksusta
  • Ruokajuomat
  • Juomarahat
  • Matkavakuutus (suositellaan!)
  • Kotimaan liittymälennot