Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Matkan teemoina: Renessanssin uskonnollinen taide, barokki katolisen reformin tyylisuuntana, goottilainen kirkkoarkkitehtuuri ja sen symboliikka, katolinen kirkko Italiassa, luostarilaitos ja sen merkitys (erityisesti fransiskaanit ja dominikaanit), Bysantti ja sen taide varhaiskristillisen uskon ilmaisijana, kristinusko vanhalla ajalla, juutalaisuus ja sen kulttuurimerkitys Euroopassa, synagoga pyhänä tilana.

Asiantuntijaoppaana ja -luennoitsijana Silja Tuominen.

 

Alustava ohjelma

La 14.10. Helsinki-Firenze

Lufthansan lento Helsingistä Frankfurtiin klo 06.30-08.10, josta lento Firenzeen klo 11.25-12.55. Bussikuljetus Firenzen sydämessä sijaitsevaan hotelli Ambasciatoreen (www.hotelambasciatori.net) ja majoittuminen (3 yötä). Kävelykierroksella tutustuminen Santa Maria Novellan kirkkoon ja goottilaiseen kirkkoarkkitehtuuriin ja sen symboliikkaan.  Kirkon rakensivat dominikaanit vuosina 1279-1357. Kirkossa on Firenzen merkittävimpiä taideteoksia, kuten Masaccion Pyhä Kolminaisuus tai Ghirlandaion kuuluisa freskosarja Johannes Kastajan elämästä. Tutustumiskierroksen jälkeen kävely Arnon rantakatua pitkin elegantille pääkadulle Via Tornabuonille. Yhteinen illallinen.

Su 15.10. Medicien ja Michelangelon jäljillä Firenzessä

Aamiaisen jälkeen tutustuminen San Lorenzon kirkkoon ja renessanssin uskonnolliseen arkkithtuuriin ja taiteeseen. Kirkko on Brunelleschin varhaista tuotantoa 1400-luvun puolivälistä.  Medici-suvun kotikirkon yhteydessä on Michelangelon suunnittelema hautakappeli kuuluisine “Yö ja Päivä” sekä “Aamurusko ja Iltarusko” -hautamonumentteineen. Viereisen Medici-palatsin helmi Cappella dei Re Magi antaa hienon käsityksen Medici-suvun merkittävimmistä edustajista 1400-luvulla maalattujen freskojen välityksellä. Nämä dokumentoivat mm. Firenzen vuoden 1439 kirkolliskokouksesta, missä päähenkilöiden joukossa ovat mm. Konstantinopolin patriarkka ja keisari edustusasuissaan. Kierroksen päätteeksi tutustuminen Michelangelon veistotaiteeseen Akatemian Galleriassa. Täällä on hänen mahtava teoksensa Daavid, joka esittää Vanhan testamentin sankaria, joka surmasi Goljatin.  Muita täällä olevia Michelangelon mestariteoksia ovat apostoli Matteus ja Neljä vankia, joka oli alunperin suunniteltu paavi Julius II hautamonumenttiin. Yhteinen lounas. Iltapäivä vapaata.

Ma 16.10. Uskonnollinen Firenze

Aamiainen, jonka jälkeen tutustuminen San Marcon luostariin, yhteen Firenzen tärkeimmistä nähtävyyksistä ja perehtyminen luostareiden kulttuurimerkitykseen Euroopassa. Luostari perustettiin 1200-luvulla ja sitä laajennettiin 1400-luvulla, kun luostari siirtyi nunnilta dominikaanimunkeille. Luostarin radikaalin priorin, Girolamo Savonarolan, toiminta merkitsi suurta käännettä Firenzen hengellisessä elämässä ja politiikassa. Savonarolan elämä päättyi polttoroviolle. Renessanssiajan henkeen rakennetun luostarin munkkien kammioissa (44) näemme varhaisrenessanssin hienoimman taiteilijan, dominikaanimunkki Fra Angelicon (noin 1400-1455) uskonnollisaiheisia freskoja Jeesuksen elämästä.  Fra Angelico, josta italialaiset käyttävät myös nimeä Beato Angelico, asui täällä vuosina 1436-1447. Mukana ovat mm. Marian ilmestys, Ristiinnaulitseminen ja Kristuksen hautaus. Vaikuttava Ristiltäotto on entisessä pyhiinvaeltajien asuntolassa. Luostarissa on myös Viimeistä ehtoollista esittävä alttaritaulu ja sarja ihastuttavia pyhäinjäännöstabernaakkeleita, joissa on 35 pientä maalausta Vapahtajan elämästä. Luostarin jälkeen tutustuminen maailman kolmanneksi suurimpaan kirkkoon, Firenzen tuomiokirkkoon, jonka kupoli on maailman ensimmäinen renessanssikupoli. Sen suunnitteli Brunelleschi 1400-luvun alkupuolella. Kirkon lisäksi näemme kastekappelin ja tutustumme valtavan hienoon Duomon museoon, jonka helmiä ovat Paratiisin Portin kullatut ovet, Michelangelon Pietá -veistos sekä Donatellon Maria Magdalena. Iltapäivä vapaata.

Ti 17.10. Ufficin galleria – Santa Crocen kirkko -Venetsia

Aamiainen, jonka jälkeen tutustuminen merkittävimpään renessanssin maalaustaiteen galleriaan, Ufficiin. Perehtyminen varhaisrenessanssin syntyyn ja sen merkittävimpiin edustajiin Giottoon, Paolo Uccelloon, Filippo Lippiin, Sandro Botticelliin, Raffaelloon, Michelangeloon ja Tizianoon ja heidän uskonnollisaiheisiin teoksiinsa. Ufficin kierroksen päättää tutustuminen 1600-luvun uuden hengen, barokin luojaan Caravaggioon. Ufficin jälkeen tutustuminen Italian suurimpaan fransiskaanikirkkoon, goottilaiseen Santa Croceen, jonne on haudattuna monia suurmiehiä, kuten Michelangelo, Galileo Galilei ja Giacchino Rossini. Yhteinen lounas, jonka jälkeen matkatavaroiden nouto hotellilta ja junamatka Venetsiaan (noin 1,5h). Majoittuminen Santa Lucian rautatieaseman lähellä sijaitsevaan viehättävään karmeliittaluostarina toimineeseen hotelli L’Abbaziaan (www.abbaziahotel.com, 4 yötä).

Ke 18.10. Venetsian suuruus ja yhteydet Bysanttiin

Aamiaisen jälkeen ajo vaporetto-aluksella pitkin Grande Canalea kohti San Marcon aukiota, jonka kauneus mykistää. Napoleon ei suotta pitänyt sitä maailman kauneimpana tanssilavana. Tutustuminen goottilaiseen Dogen Palatsiin, Venetsian maallisen vallan keskukseen, joka on yksi Venetsian arkkitehtuurin suurista nähtävyyksistä. Paremmin kuin mikään muu, se todistaa Venetsian meritasavallan, La Serenissiman, maailmankaupan hallinnasta. Näemme myös kuuluisat vankityrmät, joihin siirrymme Huokausten sillan läpi kävellen. Venetsian meritasavallan lähes tuhat vuotta jatkunut itsenäisyys ja rauhan takaama vauraus kuvastuvat parhaiten tasavallan symbolin, Dogen Palatsin mahtavien salien maalauksissa. Venetsian maalaustaiteen mestarit Tintoretto ja Tiziano hallitsevat kaikkialla seinä- ja kattomaalauksineen Venetsian loistoa ylistäen. Tutustuminen evankelista Markuksen, Venetsian suojeluspyhimyksen, hautakirkkoon San Marcoon, jonka kultamosaiikkien peittämä arkkitehtuuri kertoo Venetsian yhteyksistä 1000-luvulla Bysanttiin. Yhteinen lounas. Iltapäivällä tutustuminen dominikaanien pääkirkoksi 1200-luvulla rakennettuun ja myöhemmin dogien merkittävään hautakirkkoon Santi Giovanni e Paoloon ja sen goottilaiseen arkkitehtuuriin.  Tämän jälkeen käynti Santa Maria degli Miracoli -kirkossa, joka on renessanssin varsinainen helmi. Päivän päätteeksi kävely Rialton sillalle, jolta paluu hotelliin vaporetolla.

To 19.10. Venetsian uskonnollinen maalaustaide – juutalaisuus Venetsiassa

Aamiaisen jälkeen ajo vaporettolla Akatemian sillalle. Vierailu Galleria dell’Accademian taidemuseoon, joka on keskittynyt venetsialaiseen maalaustaiteeseen ja sen uskonnollisiin aiheisiin. Ensimmäisen Venetsiassa toimineen renessanssitaiteilijan Giovanni Bellinin kautta kehitys johtaa Giorgionen, Tizianon, Veronesen ja Tintoretton maalauksiin. Kahvitauon (omakustanteinen) jälkeen kävelemme kapeiden kujien ja siltojen kautta fransiskaanien Venetsian pääkirkkoon Santa Maria dei Frariin. Fransiskaanit, venetsiaksi frari, tulivat kaupunkiin 1222 ja rakensivat kirkkonsa tälle paikalle. Veljeskunnan kasvaessa kirkkoa laajennettiin, Napoleonin aikana luostari lakkautettiin, mutta nykyään se on seurakuntakirkko ja edelleen fransiskaaninen hoidossa. Näemme mm. Tizianon, Canovan ja Monteverdin haudat ja venetsialaisen maalaustaiteen huomattavia alttaritauluja. Tizianon Marian ylösnousemus muodostui käänteentekeväksi koko maalaustaiteen historiassa. Scuola San Rocco on mielenkiintoisin lukuisista maallikoiden perustamista hyväntekeväisyysjärjestöistä. Kahdessa kerroksessa olevat kokoontumistilat ovat kauttaaltaan 1500-luvun venetsialaistaiteilijan Jacopo Tintoretton uskonnollisten maalausten peitossa. Kierroksen lopuksi siirtyminen kanaalin toiselle puolelle juutalaiseen ghettoon, joka on maailman vanhin ja yhä elävä juutalaisghetto. Kaupankäynnillä rikastunut Venetsian kaupunkitasavalta tarvitsi juutalaisten ammattitaitoja ja taloudellista panosta. Heidät oli syytä pitää sopivan lähellä, muttei muiden ihmisten keskuudessa. Juutalaiset määrättiin muuttamaan vuonna 1516 sillalla erotetulle luodolle. Ghetto-sana juontaa juurensa italian sanasta valimo, jollainen paikalla aiemmin sijaitsi. Venetsian esimerkin mukaisesti juutalaiset muuallakin Euroopassa suljettiin ghettoihin vuosisatojen ajaksi. Opastetulla englanninkielisellä kierroksella vierailemme kolmessa yhä käytössä olevassa synagogassa ja kuulemme juutalaisuudesta ja sen vaiheista Euroopassa. Yhteinen lounas päivän aikana.  

Pe 20.10.  Ravennan mosaiikit

Aamiaisen jälkeen kokopäivän retki bussilla Ravennaan. Antiikin Rooma hajosi Itä- ja Länsi-Roomaan 300-luvulla. Ravennasta tuli Länsi-Rooman pääkaupunki vuonna 402 ja siitä kehittyi varhaiskristillisen ajan tärkeäkeskuspaikka.  Sen merkittävyys ei vähentynyt sen jälkeen, kun gootit ottivat alueen hallintaansa vuonna 476, ja kaupungin kultakausi alkoi, kun siitä tuli osa Bysanttia vuonna 540. Bysantin aikana, aina 700-luvulle asti, Itä-Rooman valtakunta rakennutti Ravennaan toinen toistaan upeampia kirkkoja ja mausoleumeja, joissa antiikin rakennustyyliin sekoittuu bysanttilainen arkkitehtuuri. Maailman hienoimmat, jopa 1500 vuotta vanhat, bysanttilaiset mosaiikit koristavatkin Ravennan 400- ja 500-luvun kirkkoja ja muistomerkkejä. Mosaiikit antavat mielenkiintoisen kuvan varhaiskristillisen ajan taiteesta uskon ilmaisijana. Ravennaan ei ikonoklasmi koskaan yltänyt ja siksi kirkkojen taideteokset ovat säilyneet ehjinä kokonaisuuksina. Ravennassa on peräti kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta. Vierailemme San Apollinare Nuovo ja San Apollinare in Classe -kirkoissa, Galla Placidian mausoleumissa, areiolaisten ja ortodoksien kastekappelissa sekä helmenä pohjalla, San Vitalessa. Perehtyminen varhaiskristilliseen taiteeseen ja kirkkoarkkitehtuuriin ja niihin liittyvään symboliikkaan sekä siihen, millaisen kuvan ne antavat varhaiskristillisestä uskosta ja elämästä. Näemme kierroksellamme myös Danten haudan. Yhteinen läksiäislounas. Paluu illaksi Venetsiaan.

La 21.10. Kotiinpaluu

Aamiainen ja siirtyminen miniautoilla rautatieasemalta lentokentälle. Lufthansan lento Frankfurtiin klo 10.30-11.55, josta lento Helsinkiin klo 13.40-17.05.

SUOL ry:n ja Espoon uskonnonopettajain kerhon opintomatkan hinta 1958 euroa (26 osallistujaa) tai 2045 euroa (20 osallistujaa). Yhden hengen huoneen lisämaksu 375 euroa. Jos huonejako ei mene tasan, yksin matkustavan on maksettava yhden hengen huoneen lisämaksu.

Hintaan sisältyy:

  • Lufthansan lennot ja lentokenttäkuljetukset Firenzessä ja Venetsiassa
  • majoitus 2-hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa hotelleissa tai vastaavissa
  • ohjelma, retket, sisäänpääsymaksut
  • Silja Tuomisen opaspalvelut
  • buffet-aamiainen päivittäin hotellissa sekä ohjelmassa mainitut ateriat juomineen
  • lentokenttä- , majoitus- ja arvonlisäverot.

Hintaan ei sisälly: matkavakuutus, peruutusturva, kotimaan liittymälennot. Suosittelemme matkavakuutuksen ottamista hyvissä ajoin ennen matkaa.

Hinnat on laskettu 15.11.2016 hintojen ja valuuttakurssien mukaan. Pidätämme oikeuden hinta-, ohjelma-, hotelli- ja aikataulumuutoksiin, jotka johtuvat meistä riippumattomista syistä.

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Helin Matkat Oy/Tarja Rasila

Ilmoittautumiset Eija Suokolle: eija.suokko(at)gmail.com tai puh. 0400-510503.

 

 

Liitteet
Download this file (Testitiedosto.docx)Testitiedosto.docx[ ]