SUOL ry:n opintomatka renessanssin Italiaan 15.–22.10.2022.
Oppaana matkalla toimii legendaarinen Silja Tuominen.
Alustava ohjelma
La 15.10. Helsinki- Milano-Modena
Finnairin lento Milanoon, johon saavutaan klo 10.00. Kuljetus Italian viihtyisimpiin ja vauraimpiin kaupunkeihin kuuluvaan Modenaan (238 km n. 2,5h), joka tunnetaan maailmalla paitsi Enzo Ferrarin myös Luciano Pavarottin syntymäkaupunkina. Majoittuminen historiallisen keskustan laidalla olevaan viehättävään hotelli Estenseen. Yhteinen lounas.
Iltapäivällä vierailemme Galleria Estensessä, jossa on yksi Euroopan arvoikkaimpia taidekokoelmia. Ferraran Este-suku hallitsi Modenaa jo 1200-luvulla. Koko herttuakunnan pääkaupunki Modenasta tuli vuonna 1598 ja se oli yksi Keski-Italian tärkeitä kaupunkivaltioita aina Italian kuningaskunnan muodostumiseen eli vuoteen 1859 asti.
Sunnuntai 16.10 Giuseppe Verdin jäljille Bussetoon ja Parmaan
Aamupäivällä siirrymme noin puolentoistatunnin ajomatkan päähän Bussetoon, jossa vierailemme Giuseppe Verdin maatilalla romanttisen puiston ympäröivässä Villa Verdissä. Paikka oli Verdille vähintään yhtä tärkeä maatilana kuin hänen musiikkinsa inspiraation lähteenä. Villassa näemme myös hänen Milanon Grand hotellista v.1901 siirretyn kuolinvuoteensa.
Lounaan jälkeen jatkamme vajaan tunnin ajomatkan päähän Parmaan. Mahtavan Farnese-suvun paavin Paolo III:n ja Espanjan hallitsijan vuonna 1545 sinetöimä Parman Suurherttuakunta säilytti itsenäisyytensä Italian yhdistymiseen 1860 saakka. Parman sydämessä on Giuseppe Verdin oopperoiden näyttämö, Teatro Regio. Parmalle, Italian Food Valleylle, myönnettiin v. 2015 Italian ensimmäisenä myös gastronomisen luovuuden Unesco-arvo.
Renessanssin jälkeen maalaustaiteessa vallinnut tyylisuunta, manierismi, saavutti Parmassa huippunsa Parmigianinon ja Coreggion taiteessa. Näemme heidän tuontantoaan San Giovanni Evangelista ja Madonna della Steccata -kirkoissa sekä Parman katedraalissa. Katedraali edustaa romaanista kirkkoarkkitehtuuria 1100-luvulta. Ainutlaatuinen on myös 1100/1200-luvulta peräisin oleva Battistero, kastekappeli, jonka seinät ja kupoli ovat kauttaaltaaan freskojen peitossa. Sisäänkäyntejä koristelevat keskiajan merkittävimmän marmorimestarin, Antelamin, raamattuaiheiset reliefit.
Maanantai 17.10. Modenan gastronomiaa ja Este-suvun renessanssikulttuuria
Aamupäivällä vierailemme Reggio Emilian maineikkaimmassa juustolassa, Caseificio 4 Madonnassa seuraamassa parmigianojuuston valmistamista. Kierroksen jälkeen maistelemme eri juustovuosikertoja. Keskipäiväksi jatkamme tutustumaan herkkumaailman helmeen eli Modenan historiallisimman balsamietikan tuottajan Acetaia Malpighin kellareihin ja tuotantoon. Tämän maailmankuulun ja arvokkaan nektarin maistelun lisäksi nautimme myös kevyen kylmän buffet-lounaan. Päätämme Emilia-Romagnan kierroksen alueen tunnetuimman viinin, Lambruscon, maisteluihin Cantina della Volta Enotecassa.
Iltapäivällä perehdymme Modenan tärkeimpiin Unescon maailmanperintökohteisiin, Piazza Grandeen, katedraaliin ja Ghirlandina-kellotapuliin. Katedraali on yksi Euroopan merkittävimpiä romaaniselta ajalta säilyneitä rakennuksia. Sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1099 ja se valmistui 1300-luvulla. Katedraalin ympärillä levittäytyy keskiaikaisten kujien, talojen ja pylväskäytävien verkosto.
Tiistai 18.10. Ferraran renesssanssihovi ja Bologna
Aamiaisen jälkeen ajo Ferraraan, Po-jokilaakson hedelmällisten viljelysten sydämeen. Tänne syntyi 1400-luvulla maineikas Este-suvun renessanssihovi, jonka myötä maakunnan pääkaupungista Ferrarasta kehittyi todellinen renessanssikaupunki. Kaupungin sydämessä kohoaa 1300-luvulla perustettu renessanssilinna Castello Estense. Linnaa vastapäätä oleva mahtava katedraali on romaanisen ja goottilaisen arkkitehtuurin helmi, joka valmistui vuonna 1135. Lounas Ferrarassa. Iltapäivällä jatkamme maailman vanhimpaan yliopistokaupunkiin, Bolognaan. Vierailemme vuonna 1088 perustetun yliopiston päärakennuksessa, Archiginnasiossa, joka perustettiin katolisen reformin aikaan 1500-luvulla ja jossa näemme kuuluisan Teatro Anatomicon sekä Aula Magnan Stabat Materin. Yliopistolta jatkamme San Domenicon kirkkoon, jonne on haudattu dominikaaniveljeskunnan perustaja, Domenico di Guzman. Hänen hautamonumenttinsa, johon myös Michelangelo osallistui muutamalla nuoruuden veistoksellaan, on yksi Bolognan päänähtävyyksiä. Pyhän Petroniuksen, Bolognan suojeluspyhimyksen, hautakirkko puolestaan on yksi Italian merkittävimpiä goottilaisia basilikoja. Paluu Modenaan illalla.
Keskiviikko 19.10. Mantovan renessanssihovi
Po-joen sivuhaaran Mincion ympöivä Mantova oli renessanssiajan rikkaimpia herttuakuntia lähes 400 vuoden ajan. Mantovan historiallinen keskusta on osa Unescon kulttuuriperintöä poikkeuksellisen yhtenäisen renessanssiarkkitehtuurinsa takia. Kaupungissa on myös keskiaikaisten pylväskäytävien reunustamat keskusaukiot Piazza Sordello ja Piazza delle Erbe. Sant’Andrean mahtavaan renessanssikirkkoon on haudattu kuuluisa maalari Andrea Mantegna. Kirkko oli keskiajalla tärkeä pyhiinvaelluskohde erityisesti pitkäperjantaisin, sillä perimätiedon mukaan kirkossa on pyhäinjäännöksenä Kristuksen verta. Kirkko rakennettiin tämän reliikin säilytyspaikaksi.
Vierailemme myös Gonzaga-suvun herttuan palatsissa, Palazzo Ducalessa. Mahtava palatsi muodostaa eräänlaisen suljetun kaupungin. Italialaisen varhaisrenessanssin pyhäkköjä palatsissa on Andrea Mantegnan freskojen koristelema Camera degli Sposi, Hääparin huone. Käymme myös herttuan kesäpalatsissa, Palazzo Te, joka on Rafaellon koulukunnan tunnetuimman edustajan Giulio Romanon merkittävin luomus. Päivän aikana lounas mantovalaisten suosikkipaikassa, kansanomaisessa Agriturismossa.
Torstai 20.10. Pavian kartusiaaniluostari – Viscontin ja Sforzan renessanssihovit
Aamiaisen jälkeen siirrymme parin tunnin ajomatkan päähän Paviaan, jonka ulkopuolella sijaitsee mahtava Pavian kartusiaaniluostari. Tämän herttua Viscontin sukumausoleumin rakentaminen alkoi vuonna 1396 ja sitä rakennettiin lähes 150 vuotta. Rakennuksella on ollut merkittävä vaikutus koko Pohjois-Italian arkkitehtuuriin. Mausoleumin yhteyteen rakennettu kartusiaaniluostari on toiminut lähes 600 vuotta kartusiaani-, sisterssiläis-, benediktiiniläis-, karmeliitta- ja nykyisin jälleen sisterssiläismunkkien tärkeimpänä luostarina Italiassa.
Luostarin jälkeen tutustumme Pavian historialliseen keskustaan, jossa sijaitsee myös maailman vanhimpiin kuuluva, vuonna 1361, perustettu yliopisto. Vierailemme keskiaikaisen Pavian tärkeimmässä romaanisessa basilikassa San Pietro in Ciel d’Oro. Perimätiedon mukaan se on rakennettu Pyhän Augustinuksen hautakirkoksi, kun hänen maalliset jäänteensä oli lunastettu saraseeneiltä, jotka olivat vieneet ne Hipponasta Sardiniaan. Näemme myös Pavian merkittävimmän renessanssityylisen katedraalin, jonka kupoli on yksi Italian suurimpia. Yhteinen lounas.
Illansuussa jatkamme Milanoon, jossa majoittuminen hotelli Gallesiin. Milano on tunnettu erityisesti muodin keskuksena, josta löytyy kaksi korkeatasoista jalkapallojoukkuetta, AC Milan ja Inter Milan. Kaupungissa toimii myös kaksi autoteollisuuden tunnettua nimeä: autovalmistaja Alfa Romeo ja renkaiden valmistukseen keskittynyt Pirelli. Milanon tuomiokirkko Duomo ja sen edessä oleva aukio ovat kaupungin tunnetuimmat maamerkit. Tuomiokirkon edessä olevan aukion laidalla on myös vanha kauppakeskus, joka on nimetty kuningas Vittorio Emmanuele II:n mukaan ja joka on toiminut esikuvana monelle myöhemmille kauppakeskuksille.
Perjantai 21.10. Milanon poliittinen ja kristillinen historia pähkinänkuoressa
Milanon historia kulkee Länsi-Rooman imperiumin pääkaupungista ja Konstantinus Suuren ediktistä 313 jKr. Langobardien kuningaskuntaan, Visconti/Sforzan suurherttuakuntaan ja lopulta Espanjan ja Napoleonin alaisuuteen. Kaikki päivän kohteet ovat pitkän historian merkkipaaluja ja Unescon maailmanperintökohteita
Milanoa kutsutaan Italiassa Ambrosiuksen kaupungiksi ja Milanon jalkapalloilijoita Ambrosiuksen pojiksi. Ambrosius (noin 340-397) oli Milanon piispa ja kirkkoisä. Hänet tunnetaan myös pyhän Augustinuksen kastajana. Ambrosiuksen ruumis on edelleen nähtävissä hänen mukaansa nimetyssä kirkossa, S. Ambrogiossa, joka on myös romaanisen kirkkotaiteen malliesimerkki. Basilika on rakennettu vuosina 379-386, ja sen alueelle on haudattu lukuisia roomalaisajan marttyyrejä. Kirkon alkuperäinen nimikin oli Basilica Martyrum. Basilikaan kuuluu kaksi kellotornia ja sisätilat on koristeltu freskoin ja mosaiikein. Kirkossa säilytetään myös monia kirkkoaarteita ja pitkä, kivinen kirkkopiha on vaikuttava.
Keskellä kaupunkia Piazza di Duomolla sijaitseva Duomo di Milano on Italian suurin goottilainen katedraali ja Euroopan kolmanneksi suurin kirkko, jonne mahtuu kerralla 40000 ihmistä. Katedraalin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1386 ja se saatiin valmiiksi noin sata vuotta myöhemmin. Tämä 158 metriä pitkä ja 66 metriä leveä kirkkorakennus on goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Kirkossa on myös ainutlaatuiset lasimaalaukset.
Tutustumme myös myöhäisgoottilaiseen, 1400-luvulla rakennettuun, renessanssikirkkoon S.Maria delle Grazie, joka on yksi Milanon tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kirkko on kuuluisa erityisesti dominikaaniluostarin ruokasalin seinällä olevasta Leonardo da Vincin maalauksesta Viimeinen ehtoollinen. Lounas päivän aikana.