Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Lahden seudun uskonnonopettajien kerhon yhteistyössä SUOL ry:n kanssa valmistama seminaari toteutetaan etänä. Seminaariin on mahdollista osallistua myös paikan päällä, mikäli viranomaisohjeet sen syksyllä sallivat. Ohjelma streamataan Salpausselän koululta (Hämeenlinnantie 3, Lahti)Huomaa muuttunut paikka!

Aika: lauantai 11.9.2021
Paikka: Salpausselän koulu (Hämeenlinnantie 3, Lahti) / etäosallistuminen 

Ohjelma

8.30–9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit
9.00–9.30 Tervetuloa Hollolaan
9.30–10.30 FT Minna Saarelma-Paukkala: Suomalaisten etunimien taustoista
Lahtelainen Minna Saarelma-Paukkala työskentelee Helsingin yliopistossa Yliopiston almanakkatoimiston johtajana sekä Helsingin yliopiston Kalenteripalvelut Oy:n toimitusjohtajana. Lisäksi hän toimii yliopistossa nimistöntutkimuksen dosenttina. Hän on kielitieteilijänä perehtynyt etenkin afrikkalaiseen henkilönnimistöön ja suomalaisten etunimiin. Hänen väitöskirjansa aiheena oli kristinuskon ja eurooppalaistumisen vaikutus Namibian ambojen henkilönnimistöön. Hän on kiinnostunut myös vähemmistöjen kielellisistä oikeuksista ja tutkinut mm. Norjan kveenien henkilönnimiä. Vuodesta 2010 hän on vastannut suomalaisesta nimipäiväkalenterista.
10.45–11.45 Tekstiilitaiteilija Helena Vaari: Symbolista kirkkotekstiiliksi
Hollolalainen kirkkotekstiileihin erikoistunut tekstiilitaiteilija Helena Vaari suunnittelee ja toteuttaa itse teoksensa. ”Neula on siveltimeni”, hän sanoo. Hän on valmistanut kirkkotekstiilejä yli 30 vuoden ajan. Kirkkotekstiilien suunnittelu on hänelle kokonaisvaltainen prosessi, jossa hän ottaa huomioon symboliikan pitkän historian, kirkkotilan arkkitehtuurin, historian ja maantieteen sekä tilaajan toiveet. Helena Vaarin uusimpia töitä ovat Tikkurilan uuden kirkon tekstiilit sekä Turun uuden piispan Mari Leppäsen piispankaapu.
11.45–12.30 Lounas
12.30–13.30 TM Kai Henttonen: Ekoteologiaa
Pastori Kai Henttonen on pitkän linjan lahtelainen ympäristövaikuttaja. Hän on jäänyt v. 2018 eläkkeelle Diakoniakorkeakoulun opettajan virasta. Hän on työskennellyt pappina sekä Suomessa että Saksassa. Hän kirjoitti teoksen arkielämän ympäristövalinnoista jo 1980-luvulla. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021, ja Kai Henttonen on Lahden seurakuntien ympäristötoimikunnan puheenjohtajana toteuttamassa merkkivuotta.
13.30–14.00 Interaktiivinen kahvitauko
14.00–15.00 MuM Marjaana Turunen: Gospelin ilo ja riemu
Marjaana Turunen on lahtelaisten oma Gospel Mama, jonka reilut parikymmentä vuotta sitten perustaman Lahden Gospelkuoron konsertit ovat aina loppuunmyytyjä. 70-päinen kuoro on tuttu myös lukuisista TV-esiintymisistä, esim. Talent Suomessa. Vuoden kanttorilla (2012) sekä positiivisimmalla lahtelaisella (2017) on pari muutakin kuoroa, PreGo sekä 120-henkinen Laulamattomien kuoro. Marjaana työskentelee kanttorina Lahdessa Salpausselän seurakunnassa ja on luvannut sisällyttää esitelmäänsä musiikkinäytteitä.
15.00–15.15 Tauko
15.15–15.45 Virtuaalinen Maria-vaellus Hollolan keskiaikaisessa kirkossa
Hollolan kirkko on valmistunut 1500-luvun alkupuolella, ja se on Suomen suurimpia keskiaikaisia seurakuntakirkkoja. Kirkossa on erityisen paljon keskiaikaisia puuveistoksia, maalauksia sen sijaan vähemmän. Kirkko on omistettu Neitsyt Marialle. Meditatiivisella vaelluksella pysähdytään Mariaa kuvaavien patsaiden ja maalausten äärellä pastori Marjo Kortelaisen johdolla. Vaellukseen sisältyy raamatunlukua ja rukouksia.
15.45–16.00  Päätöskahvit

Päätöskahvien jälkeen mahdolliset lähiosallistujat voivat tutustua Heinsuon koulun avoimiin oppimisympäristöihin ja/tai Sovituksenkirkkoon.

Iltaohjelma kello 19: Miksi ihmisellä ei ole häntää? 
Teatteri Vanha Juko, Rautatienkatu 13, Lahti

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Hurme.

Miksi ihmisellä ei ole häntää? on iltamaperinteitä kunnioittava hyväntuulinen ja ajatuspitoinen ohjelmakokonaisuus, jonka aiheena on kotimaamme, kotiplaneettamme ja kotimaailmankaikkeutemme rikas, ihmeellinen ja hauras elämä. Nämä luonnonhistorialliset ja ekologiset iltamat eivät saarnaa eivätkä paasaa eivätkä pelottele uhkakuvilla, mutta tärkeistä asioista puhutaan ja lauletaan kuitenkin oikeilla nimillä.

Esitykseen on varattu 20 lippua, hinta 25 € ei sisälly seminaarin hintaan. Esitys kestää noin tunnin, minkä jälkeen on vielä tanssia/konsertti.  

Iltaohjelma järjestetään, mikäli viranomaisohjeet sallivat kokoontumisen.

HUOM! Pidätämme oikeuden ohjelmaan tai seminaarin järjestelyihin liittyviin muutoksiin.

Etäseminaarin hinta SUOL:n jäsenille 20 €. Hinta muille kuin SUOL:n jäsenille on 40 €. Hinta sisältää ohjelman. Hinta ei sisällä kahveja eikä lounasta.

Lähiseminaarin hinta SUOL:n jäsenille 60 €. Jäsenille, jotka ovat opiskelijoita, työttömiä, perhevapaalla, tai eläkkeellä, hinta on 40 €. Hinta muille kuin SUOL:n jäsenille 90 €. Tämä hinta sisältää kahvit ja lounaan, mutta ei iltaohjelmaa.

Ilmoittaudu mukaan seminaariin viimeistään perjantaina 27.8.2021 tällä lomakkeella.