Suomen uskonnon-
opettajain liitto ry

SUOL ry:n tehtävä on vaikuttaa uskonnonopetuksen kehittämiseen ja aseman vakaana säilyttämiseen. Liitto valvoo jäsenten etuja ja järjestää tasokasta koulutusta.

Lue Lisää!

Uskonnonopettajan urani alussa luulin, että kirkkohistorian opettaminen on valtavan antoisa seikkailu historian hämyisille ja meheville lehdille. Arkitodellisuudekseni muodostui kuitenkin tilanne, jossa aihe ei kiinnostanut opiskelijoita enkä osannut loihtia heidän silmiinsä innostunutta valoa. Eräänä aamuna jouduin kirkkohistorian tunnille suoraan risteilyn valvontatehtävistä ruotsinlaivalta. Sinä aamuna tapahtui merkittävä käänne, sillä en jaksanut opettaa.

Omasta ahdistuksestani ja väsymyksestäni nousi pelastuksekseni tehtävä, jossa pyysin oppilaita lukemaan kristinuskon syntykappaleen kirjasta ja tekemään siitä sarjakuvan. Huomasin, että ensimmäisen kerran tunnillani tapahtui selvä innostuminen. Päätin jatkaa samoilla linjoilla ja keksin muita vastaavia tehtäviä koko kurssin ajaksi. En opettanut mitään, vaan oppilaat tekivät kirjasta erilaisia taiteellisia ja muita tuotoksia. Keskeisenä ajatuksena oli se, että jos osaat tehdä Paavista etsintäkuulutuksen, niin silloin olet miettinyt paaviutta jo aika paljon.

Olen hoitanut lukion kirkkohistorian opetukseni äärikonstruktivistisesti jo monta vuotta ja olen huomannut että sillä ei ole ainakaan oppimistuloksia heikentävää merkitystä, että en ole itse äänessä kuin poissaoloja selvittäessä ja pienissä töiden konsultoinneissa.

Käytännön toteutuksen olen hoitanut kahdella tavalla. Olen usein jakanut listan kaikista tehtävistä töistä, joita ryhmät ovat alkaneet työstämään. Lista aiheuttaa urakkatunnelman ja sen, että ryhmän sisällä tapahtuu työnjako, jossa kaikki eivät tee kaikkea. Paremmaksi tavaksi on osoittautunut, että kerron suullisesti ryhmälle seuraavan työn kun edellinen on valmistunut.

Listoissani on esiintynyt esim. seuraavia tehtäviä:

  • Kristinuskon synty sarjakuvana.
  • Laadi Augustinuksesta runo.
  • Tee valistuksesta "Anttilan"-mainoskirja.
  • Turistimatkaesitteen tapainen Aikamatkojen esite keskiajasta
  • Luther satukasetti.
  • Suunnittele kristinuskon leviämisestä Eurooppaan lukujärjestys.
  • Laadi ilmoitus lehteen, jossa halutaan palkata paavi.
  • Yleisönosastokirjoitus Sveitsin uskonpuhdistuksesta.
  • Juorulehden lööppi/etusivu Englannin uskonpuhdistuksesta.

Yhden lukion kurssin aikana töitä on ollut noin 20 ryhmästä riippuen. Olen aina välillä monistanut hyviä töitä kaikille, jotta jokaiselle jää jokin dokumentti käsitellystä aiheesta.

Olen kuitenkin kertonut, että lista ei ole sitova, jos joku keksii hauskemman tai kiinnostavamman tehtävän. Oppilaat ovat keksineet muunmuassa lauluja, leikekirjoja, videoita jne.

Jos joku aikoo kokeilla metodiani, niin toivotan onnea ja rohkeutta matkaan. Minä olen ollut löytöni jälkeen uudelleen innostunut kirkkohistoriasta.

Juha Luodeslampi